miercuri, 4 martie 2015

Am fost la Fortul 13 Jilava I



Pe 8 noiembrie 2014 am fost într-o vizită gratuită la Fortul 13 Jilava alături de foştii deţinuţi, în cadrul proiectului „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deținuților politic”, prin grija Centrului de Studii în istorie Contemporană. În cadrul vizitei am putut asculta mărturiile unor foști deținuți politic care ne-au însoțit în vizita fostei închisori și care au răspuns întrebărilor tuturor celor care au dorit să afle despre destinul lor, despre viaţa din detenţie, despre motivele pentru care au ajuns în puşcăriile comuniste.

Proiectul „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deținuților politici” a fost realizat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer România.

Construit pentru a apăra Bucureștiul, Fortul 13 Jilava a ajuns unul dintre cele mai mari centre de detenție din perioada comunistă. Prin celulele sale au trecut majoritatea deținuților politic dintre 1948-1964, fiind și locul unde au fost executate numeroase sentințe de condamnare la moarte. Pe lângă poveștile sale, Fortul 13 Jilava impresionează vizual, fiind conservat într-o stare foarte apropiată de cea din perioada în care era închisoare funcțională.




































Niciun comentariu: