sâmbătă, 15 septembrie 2012

Monumentul Infanteriei


Un alt tip de monumente de for public îl reprezintă cele ridicate pentru cinstirea unor eroi care s-au jertfit pentru cauza naţională în diferitele lupte sau războaie, un astfel de exemplu fiind Monumentul Pompierilor căzuţi la 13 septembrie 1848 în lupta contra turcilor conduşi de Fuad Paşa. În memoria celor jertfiţi în timpul Primului Război Mondial au fost ridicate în perioada interbelică, la Bucureşti, mai multe monumente, între care Monumentul Eroilor Sanitari, Monumentul Eroilor C.F.R. sau Monumentul Eroilor din Arma Geniu (cunoscut mai ales sub denumirea de „Leul”).


O situaţie aparte o constituie cea a monumentelor dispărute din diferite motive. Este cazul Monumentului Infanteriei, un monument de mari dimensiuni compus dintr-un obelisc înalt din marmură având de-o parte şi de alta un pluton militar alcătuit din 14 infanterişti aflaţi într-o acţiune ofensivă. Acest monument, a fost realizat din bronz de către sculptorul Ion Jalea şi dezvelit în 1936 la primul Rond al şoselei Kiseleff, pe latura din dreapta. În partea stângă a rondului avea să fie amplasată în 1940 o mare statuie a regelui Ferdinand, realizată de Ivan Merstovic, Monumentul Infanteriei fiind dezasamblat în 1939 pentru a face loc perspectivei şi depozitat la Muzeul Militar cu scopul reamplasării lui. Însa declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial a amânat relocarea acestuia, iar cand s-a încercat refacerea după război s-a constatat că dispăruse. Statuia regelui Ferdinand a fost îndepartată şi distrusă în iunie 1948.[i]  Acest monument a suferit modificări în scurta sa existenţă, comandantul plutonului fiind reprezentat iniţial având în mână o sabie în momentul când dădea ordinul de atac. Nu cunosc motivul pentru care această reprezentare a fost schimbată cu cea având pumnul strâns în locul sabiei. Imagine şi alte informaţii aici.
În primavara anului 2000, pe locul fostului Monument al Infanteriei, a fost ridicat un nou monument dedicat infanteriei române, avându-l ca autor pe sculptorul Ioan Bolborea, format dintr-o coloana din bronz înaltă de peste 10 metri, pe care este reprezentata jertfa eroilor infanterişti.

Pentru mai multe monumente dispărute aici.

NOTE:


[i] Şerban Caloianu, Paul Filip, Monumente bucureştene, Bucureşti, 2009,
 Editura Monitorul Oficial, p. 77, 82.

2 comentarii:

marius spunea...

Alta imagine am gasit pe http://foaienationala.ro/wp-content/uploads/2009/01/60-monument-inchinat-eroilor-infanteristi1.jpg

Vlahul spunea...

Intradevar @marius, asa este, in text am scris despre situatia dezbatuta aici http://armyuser.blogspot.ro/2012/02/infanteria-si-monumentul.html