vineri, 1 noiembrie 2013

Stencils de Bucureşti I



Încadrat în noţiunea de artă urbană, graffiti-ul şi-a făcut simţită prezenţa în Bucureşti în special pe trenurile de metrou. Aceste manifestări făcute fără acordul proprietarului sunt considerate vandalism. Un tip de graffiti este considerat stencils-ul, adică graffiti cu şablon, în scopul reproducerii desenului sau simbolurilor în cât mai multe copii posibile. Dacă graffiti-ul clasic presupunea un concept grafic diferit de fiecare dată, stencils-ul propune transmiterea de mesaje în mod repetat. Stancils-ul este o tehnică de imprimare cu vopsea utilizând şablonul, folosită în diferite scopuri, de la inscripţionări pe diverse suporturi oficiale, ale intreprinderilor industriale sau societăţilor care administrează diverse reţele utilitare, cu scopul de a repeta imaginea sau textul identic la fiecare folosire. În spaţiul urban aceste exprimări pot fi împărţite în mai multe categori, însă vom lua în considerare caracterul general şi le vom împărţi în patru categorii. O primă categorie este aceea în care „artistul” nu face altceva decât să se distreze, imprimând pereţilor imagini haioase. 


























































7 comentarii:

ADRIAN spunea...

Unele sunt foarte amuzante sau interesante dar tot vandalism trebuie sa fie. Pentru ca nu poti sa tragi linie clara si sa permiti unuia sa vopseasca pentru ca e "haios" iar altuia nu. Si, in cele din urma, imaginile acumulate dau din "vesel" in "deprimant" caci cum poate fi altfel o casa, un oras pe care face pipi oricine oricand?

radu spunea...

primul d-asta pe care l-am vazut-n capitala era unul cu michael. jackson. tanar, circa off the wall/ thriller. pe la piata rosetti.

Vlahul spunea...

Da @Adrian, este vandalism.
@Radu, asta este zona: Lipscani, Academiei, Universitate, Carol, Verona.

turbo spunea...

avem cele mai frumoase metrouri din Europa, fara acele desene trenurile ar fi foarte triste

Vlahul spunea...

Acelea sunt graffiti.

Anonim spunea...

Care este rostul publicarii acestor gunoaie. Nu poate fi catalogat arta, graffiti sau altcum decat GUNOAIE. Sunt scandalizat........ M D

Vlahul spunea...

Da, stencilsul este considerat vandalism, dar asta nu inseamna ca nu exista. Uneori imbraca forme de protesc. In viitor voi posta si cu alte teme.