luni, 2 septembrie 2013

5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană

Asociația Istoria Artei organizează în această toamnă al doilea proiect de anvergură dedicat istoriei arhitecturii bucureștene. Desfășurat pe trei compomente, în funcție de categoriile de public, vă propunem o serie de tururi ghidate, conferințe și ateliere pentru copii.

Proiectul vizează cariera și personalitatea a cinci mari nume ale arhitecturii românești, valorificând patrimoniul realizat și proiectat, punând accent pe contribuția fiecăruia și pe trăsăturile definitorii, dar amintind și de monumentele dispărute. Practic este vorba de un parcurs istoric de-a lungul a celei de-a doua jumătăți a sec. al XIX-lea și până în anii’ 60 ai sec. al XX-lea, documentarea având la bază, de cele mai multe ori, fonduri de arhivă inedite.
Arh. I. N. Socolescu ca întemeietor al școlii românești, cu o creație încă ancorată în neoclasicism, dar și în stilul oriental; Nicolae Ghika-Budești, exponent de seamă al stilului național  și cu o activitate prolifică de restaurare a monumentelor istorice; frații ingineri-arhitecți Grigore și Nicu P. Cerkez cu o vastă activitate de 50 ani în serviciul public și privat; polivalentul Duiliu Marcu, arhitect și urbanist, ce a marcat toate etapele importante ale arhitecturii noastre prin lucrări ce pot fi încadrate în academismul francez, stilul neoromânesc și modernism.

Ultimul traseu propune o altă abordare, deschizând o nouă colecție dedicată familiilor domnitoare și boierești: o călătorie prin istoria arhitecturii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și până la al doilea război mondial, urmărind inițiativele publice și reședințele membrilor familiilor Bibescu-Știrbey-Basarab Brâncoveanu.
Cercetarea s-a bazat pe fondurile arhivistice, în mare măsură inedite, aflate în Arhivele Naționale ale României, Direcția Municipiului București a Arhivelor Naționale și în Arhiva Primăriei Municipiului București. Informațiile culese au fost sistematizate și în 5 broșuri de arhitectură, ce conțin date despre biografia și activitatea arhitecților, listă cu informații  și fotografii ale imobilelor incluse în traseele propuse, alte detalii despre proiectele arhitecților sau monumentele dispărute. Fiecărui arhitect îi vom dedica un blog și o pagină de Facebook cu informațiile esențiale.

Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din taxa de timbru de arhitectură.
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația Dialog și Acțiune, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Biblioteca Metropolitană București

Istoric de artă drd. Oana Marinache

Niciun comentariu: