luni, 19 ianuarie 2015

Orașul din oraș - o carte despre sectorul 3


Ce știm și ce nu știm despre străzile care ne înconjoară? Despre casele și monumentele care au devenit nelipsite din peisajul pe care îl întâlnim zi de zi în drumurile noastre prin bătrânul București? Volumul „Orașul din oraș” ne va răspunde prin imagini și ne va îndruma pașii într-o călătorie pe care nu ne gândeam să o realizăm... răsfoind o carte!

Orașul din oraș este o carte despre sectorul 3 al Bucureștiului. Este o carte care nu are capitole pentru că reprezintă defapt un traseu! Fiecare vede ceva când merge pe stradă. Eu asta văd când merg pe stradă și asta văzut în sectorul 3. Am ales sectorul 3 pentru că aici se găsesc cele mai multe monumente atât de arhitectură cât și de for public, și pentru că este vorba pe de o parte despre inima, despre centrul de formare al orașului în care astăzi avem atât Curtea Veche sau Hanul lui Manuc, dar și instituțiile României moderne, așa cum este Banca Națională, Bursa, Palatul Poștelor și toate celelalte bănci, Centrul istoric fiind totodată și Centrul financiar al orașului; pe de altă parte cartiere noi construite pe lângă un mare centru industrial, așa cum este platforma Malaxa - Policolor.

Sectorul 3 a fost parțial demolat ca urmare a încercării de punere în practică a proiectului marelui centru civic, care avea ca punct de plecare Casa Poporului. Dar veți vedea cum s-a început în anii ’50 schimbarea la față a Bucureștilor și ce spunea hotărârea Partidului Comunist Român despre cum urma să arate orașul.


Este vorba despre o carte care se bazează foarte mult pe imagine, care are o copertă excepțională, pentru care trebuie să-i mulțumesc domnului Andrei Popescu de la „Idei urbane”. 99% din imaginile care sunt între coperțile acestei cărți sunt imagini din colecția personală, dar și imagini actuale pe are le-am făcut în traseul meu pe stradă.

Nu este prima monografie, au mai existat monografii. De fapt este mai mult un ghid. Regăsim și în sectorul 1 și în sectorul 6 monografii tematice pe zonele respective, pentru că fiecare dintre sectoarele Bucureștilor are o populație mai mare decât orice oraș din România. Se poate compara un sector cu 300 - 500 mii de locuitori cu un oraș mare precum Constanța, Timişoara sau Iași. Am ales elementele reprezentative așa cum am amintit: din centru de la Banca Națională sau actualul sediu al Muzeului Național de Istorie a României, fosta Bibliotecă Națională, actuala Bibliotecă Națională, cam tot ce s-a modificat, cam tot ce găsim astăzi referindu-ne la monumente de arhitectură, sau la biserici, sau la monumente de for public.” Cezar Petre Buiumaci


Lansarea volumului „Orașul din oraș”, autor Cezar Petre Buiumaci, apărut la editura Muzeului Municipiului București are loc la Grand Hotel Continental, joi 29 ianuarie, ora 19:00.

Prezintă istoricii Adrian Majuru și Emanuel Bădescu.


 
 

Niciun comentariu: